Trestní oznámení na ředitele Českého rozhlasu

22.05.2009 14:41

Předseda Dělnické strany Tomáš Vandas podal dnes u Obvodního zastupitelství pro Prahu 2 trestní oznámení na ředitele Českého rozhlasu Václava Kasíka kvůli protizákonnému stažení předvolebních spotů DS z vysílání veřejnoprávního rozhlasu.

 

Trestní oznámení

 

Na základě zák. č. 62/2003 Sb. o volbách do Evropského parlamentu, konkrétně pak § 59, jsou veřejně právní média (tedy Český rozhlas a Česká televize) povinny odvysílat rozhlasové, potažmo televizní klipy jednotlivých politických stran a hnutí, které jsou jako politické strany nebo hnutí zaregistrovány Ministerstvem vnitra ČR. Kromě zaregistrování Dělnické strany Ministerstvem vnitra ČR je všeobecné znám rozsudek Nejvyššího správního soudu v Brně ze dne 4. 3. 2009, pod čj. Pst 1/2008, kterým byla Dělnická strana potvrzena jako demokratická organizace.

 

Dne 21. 5. 2009 se rozhodlo vedení Českého rozhlasu, konkrétně pak jeho ředitel, porušit zákon a zakázat vysílat dva volební spoty Dělnické strany, která je řádně registrovanou stranou. Odůvodnění, že podle jeho subjektivního názoru jde o nepřípustné, případně protizákonné spoty, je naprosto protiprávní a především i směšné, pokud by ovšem nebylo cílem tohoto zákazu narušit podmínky rovného a svobodného přístupu k volební agitaci politické strany. Cílem tohoto protiprávního rozhodnutí je umožnit některým politickým subjektům získat nezákonné výhody a zároveň potlačit svobodu slova.

 

Z výše uvedených důvodů podávám jménem Dělnické strany trestní oznámení pro porušení § 177 trestního zákona na ředitele Českého rozhlasu. Je zřejmé, že tato osoba naplnila skutkový znak uvedeného trestného činu, když hrubým způsobem maří přípravy voleb do orgánů Evropské unie.

 

Jedinou možností pana generálního ředitele Českého rozhlasu vyvinit se z trestního stíhání by bylo, aby veřejně prohlásil, že plnil úkol některé složky Policie nebo tajných služeb jako její agent, čímž by bylo možno na něj vztáhnout ustanovení § 163c tr. zákona.

 

S poukazem na ustanovení § 158 odst. 2 tr. řádu žádá oznamovatel, aby byl vyrozuměn o učiněných opatřeních v zákonné lhůtě.

 

Za Dělnickou stranu

 

Tomáš Vandas
předseda

Zpět

Vyhledávání

NÁRODE, PROBUĎ SE!